Soorten

Er zijn wereldwijd meer als honderd koffiesoorten bekend. De meeste soorten vinden hun oorsprong in Afrika. Maar ook in Brazilië, Columbia en Costa Rica worden koffiebonen gekweekt. De koffieplant wordt ook wel eens steenvrucht genoemd, aangezien elke pit koffiebonen bevat. De koffieboon bekomt haar typische vorm doordat de zaden bij het rijpen tegen elkaar aan zitten. Voordat je een heerlijke kop koffie kunt zetten, moeten deze bonen eerst nog gedroogd en gebrand worden. Aangezien koffie zo geliefd is over heel de wereld is het één van de belangrijkste exportproducten ter wereld.

Arabica of Robusta?

Over smaken valt niet te twisten. Zo heeft ook iedereen zijn voorkeur voor bepaalde koffie aroma's. Deze verscheidene koffiesoorten kunnen in twee groepen onderverdeeld worden: Arabica en Robusto. De aromatische Arabica-koffie is misschien wel de meeste gedronken koffie ter wereld. Misschien is dit ook wel uw favoriet? Net zoals de Arabica wordt ook de Robusto in Afrika geteeld. Voor diegene die houden van de pure smaak van koffie is de Robusto zeer geliefd. Ook bevat deze soort een hoger cafeïnegehalte. Deze soort is ook goedkoper aangezien hij minder vatbaar is voor plantenziektes waardoor minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. De Robusto koffiesoort bezorgt kwekers ook een grotere oogst dan de Arabica bonen. Van deze variant wordt dan ook vaak koffiepoeder gemaakt.

Of liever Liberica?

Naast deze twee soorten bestaat er ook nog de minder bekende Liberica koffie. Bij deze soort bevatten de bladeren meer cafeïne dan de bonen zelf. Daarom worden deze bonen ook wel eens bestempeld als minder kwalitatief en worden deze enkel gebruikt voor lokale consumptie.

Artikelen

Liberia bonen

Koffiebonen die afkomstig zijn uit Liberia en worden  vooral geteeld in Maleisië, West-Afrika en Suriname. De Liberia koffieboom is een sterke boom die wel 18 meter hoog kan worden en heeft grote leerachtige bladeren. In deze bladeren zit meer cafeïne dan de bonen die de boom produceert. De bloemen van de Liberia koffieboom zij

Lees meer...

Arabica bonen

De Arabica boom groeit alleen rond de evenaar op plekken waar maar weinig zuurstof is, namelijk op wel 1.800 meter of hoger! Doordat de boom met een rode bes en een witte boon maar zo weinig zuurstof krijgt, groeit de boom erg langzaam. Het voordeel hiervan is, dat de smaak zich erg goed kan ontwikkelen! Daarnaast wordt het cafeïne gehal

Lees meer...

Robusta bonen

Er zijn tal van koffiebonen. Ze verschillen van soort door hun maat en smaak. Wereldwijd bestaan er wel zo'n 60 verschillende koffiebonen soorten. Er zijn twee soorten die het meest worden gebruikt en daardoor ook meteen het meest bekend zijn. De Robusta boon is er daar een van. De Robusta is erg krachtig van smaak en daardoor erg populai

Lees meer...