Historie

De historie van koffiebonen

Er zijn verschillende histories over het ontstaan van deze drank. Het is niet bekend wanneer de koffieplant voor het eerst ontdekt werd. De eerste verhalen dateren van 900 voor Christus toen een Arabische arts koffie al noemde als een medicijn. Een tweede legende van de koffie begint rond 300 na Christus bij een Ethiopische herder. Hij merkte op dat zijn geiten plotseling heel actief werden na het eten van de rode bossen. De herder plukte de bessen en maakte er een drankje van. Het was erg bitter, maar gaf de herder wel meer energie en een gevoel van voldoening. Hij ging op pad en vertelde zijn ontdekking aan monniken in een omliggend klooster. De monniken ontdekten deze heerlijke drank en die ze konden nuttigen voor hun avond gebed. Zij ontdekten ook dat ze de smaak konden verbeteren door de bonen eerst te branden en dan te koken.

Van Ethiopië tot een heerlijke kop koffie

De koffieplant is oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. De legende vertelt dat Arabieren de eerste koffieplantages tot stand hebben gebracht. Zij hadden de intentie om deze ontdekking strikt geheim te houden, maar al snel werd deze drank ook populair in de islamitische landen. Weldra werd deze heerlijke drank ontdekt in Europa en rezen de koffiehuizen als paddenstoelen uit de grond. Ook wij als Nederlander hebben een belangrijke rol gespeeld in de verspreiding van de koffiebonen. Nederlandse zeevaarders brachten de koffie in Java en Sri Lanka aan land waar deze plant goed leek te groeien.

Nederlanders, de eerste koffiehandelaars

De Nederlanders waren naar verluidt de oorspronkelijke handelaars die de koffie op grootschalige basis in Nederland invoerden. De meeste koffiebonen die wij vandaag gebruiken zijn afkomstig uit Brazilië, één van de grootste koffieproducenten ter wereld.

 

Artikelen

Koffiebonen landen

In de hele wereld worden koffiebonen geteeld. Er zijn natuurlijk bekende landen, zoals bijvoorbeeld Brazilië. Dit is ook meteen de grootste koffie producent ter wereld. In de 18de eeuw werd koffie ingevoerd in dit land en daarna is de koffie export eigenlijk vrijwel meteen op gang gekomen. Tegenwoordig is Brazilië verantwoordelijk v

Lees meer...