Koffiebonen landen

In de hele wereld worden koffiebonen geteeld. Er zijn natuurlijk bekende landen, zoals bijvoorbeeld Brazilië. Dit is ook meteen de grootste koffie producent ter wereld. In de 18de eeuw werd koffie ingevoerd in dit land en daarna is de koffie export eigenlijk vrijwel meteen op gang gekomen. Tegenwoordig is Brazilië verantwoordelijk voor pakweg 1/3 van de gehele koffieproductie wereldwijd!

Colombiaanse kwaliteit

Colombia staat op de tweede plaats wanneer het aankomt op hoeveelheid koffie. Ook de kwaliteit is hier erg goed. Het grote voordeel van dit land is dat het aanmeer-mogelijkheden heeft aan zowel de Stille Oceaan als de Atlantische Oceaan. Dit is positief omdat de export zodoende zo voordelig mogelijk kan worden gerealiseerd. Het vochtige klimaat in combinatie met de grote hoogte waarop de koffie wordt geteeld zorgt voor een milde koffiesoort van hoge kwaliteit.

Nederlandse invloed op koffie

Aziatische koffie stijgt steeds verder in populariteit. Landen als India, Vietnam en vooral Indonesië kunnen rekenen op een grote afname wereldwijd. In dat laatste land hebben de Nederlands zelfs een aandeel gehad in het succesvol verbouwen van koffie, aangezien we in de 17de eeuw een succesvolle koffieplantage op Java aanlegden. Deze is vervolgens steeds verder uitgegroeid en heeft zich verspreid over diverse andere Indonesische eilanden.

Afrikaanse koffie voor massaproductie

Ook in Afrika wordt op grote schaal koffie verbouwd. Landen als Ivoorkust en Oeganda zijn beiden verantwoordelijk voor een mooie koffie export. Ivoorkust was zelfs ooit een van de grootste producten ten ter wereld, maar door gebrek aan investering is de kwaliteit dermate achteruit gegaan dat de afname drastisch is gedaald. Toch worden de bonen nog steeds gebruikt, maar dan hoofdzakelijk voor massaproductie in Europa.
 

Illy
Volautomaten
Begin de dag met een koffie ontbijt