Liberia bonen

Koffiebonen die afkomstig zijn uit Liberia en worden  vooral geteeld in Maleisië, West-Afrika en Suriname. De Liberia koffieboom is een sterke boom die wel 18 meter hoog kan worden en heeft grote leerachtige bladeren. In deze bladeren zit meer cafeïne dan de bonen die de boom produceert. De bloemen van de Liberia koffieboom zijn erg groot en openen zich op onregelmatige momenten, in plaats van in vlagen.

Een sterke koffieboom

Doordat de Liberia koffieboom zo sterk is, werd hij aan het einde van de 19e eeuw gepland in Indonesië. Daar stonden namelijk veel Arabica-koffiebomen die aangetast waren door de koffieroestziekte. De Liberia koffieboom werd door zijn resistentie dus gebruikt als vervanger voor de Arabica koffieboom. Deze boom stond echter niet op dezelfde hoogte als de Arabicaboom (namelijk 1.800 meter). Deze koffie is namelijk een laaglandsoort die zich goed aan heeft gepast aan de warme equatoriale bossen.

Liberia koffiebonen voor lokale consumptie

De bonen van de Liberia koffieplant zijn wel twee keer groter dan de bonen van de Arabica plant, maar van een veel mindere kwaliteit. De Liberica koffie wordt daardoor meestal alleen geteeld voor de lokale consumptie. Zelden wordt deze boon voor export gebruikt, alleen Scandinavische landen zijn een grote fan van deze koffie. Zij zijn dus ook de belangrijkste afnemer van de Liberia koffiebonen.

Robusta bonen
Begin de dag met een koffie ontbijt
Koffiezetapparaat