Robusta bonen

Er zijn tal van koffiebonen. Ze verschillen van soort door hun maat en smaak. Wereldwijd bestaan er wel zo'n 60 verschillende koffiebonen soorten. Er zijn twee soorten die het meest worden gebruikt en daardoor ook meteen het meest bekend zijn. De Robusta boon is er daar een van. De Robusta is erg krachtig van smaak en daardoor erg populair bij koffiedrinkers.

Een sterke en bittere smaak

De robusta koffieboon is een krachtige en iets bitterdere boon van smaak, ten opzichte van bijvoorbeeld de arabica boon. Door het hogere cafeïne gehalte is de koffie smaak ook iets sterker. De robusta bonen zijn eenvoudig te verbouwen en worden met veel zorg geplokken. De meeste robusta koffie bonen worden in de tropische zone verbouwd en in delen van west- en centraal Afrika, zuidoost Azië en Brazilië. Na het plukken moeten ze gemiddeld tien dagen drogen in de zon, waarna het vruchtvlees van de boon wordt verwijderd en ze worden gepolijst en gesorteerd.

Volle smaak wordt vooral voor melanges gebruikt

De robusta koffieboon is een redelijk goedkope koffieboon, ten opzichte van andere koffie bonen. Toch is hij nog niet de populairste boon, wat waarschijnlijk komt door de bittere en sterke smaak. Naast de bittere en sterke smaak, is de robusta koffieboon ook handig voor een weerstand tegen ziekten en plagen. Robusta wordt veel gebruik in melanges, waardoor de volle smaak goed tot zijn recht komt.

Koffiepadapparaten
Pistonmachines
Amaretto Cookies Coffee